Fürdők 2019-07-16T11:06:15+02:00

Hajdú-Bihar megye fürdői

Hazánk – és benne Hajdú-Bihar megye – rendkívül jó adottságokkal rendelkezik a termál- és gyógyvízlelőhelyek-, források tekintetében, Magyarország a világ élvonalában van. Ennek oka az, hogy az ország alatt a földkéreg sokkal vékonyabb, ez által rendkívül kedvezők a geotermikus adottságai. A hőmérséklet emelkedése a Föld középpontja felé 45°C/km, szemben az átlagos 20-30°C/km értékkel. Így az 500 m-es mélységben mért átlaghőmérséklet értéke a 35-40°C-ot, 1 000 m-en 55-60°C-ot és 2 000 m-en már 100-110°C-ot is eléri. Ezzel a jelenséggel magyarázható gazdag termálvízkészletünk magas hőmérséklete, amira alapozva épült ki a nagy hagyományokkal és múlttal rendelkező fürdőkultúránk. Termálvizeink, magas ásványianyag-tartalmuk miatt számos egészségügyi problémára gyakorolnak bizonyítottan jótékony hatást. Hajdú-Bihar megyében számos fürdő (gyógyfürdő, termálfürdő, élményfürdő) üzemel, legnagyobb részük állandóan, kisebb részük idényszerűen működik.

Az adott ikonra kattintva további információkhoz juthat.

A legjelentősebb fürdők közt elsőként a Hungarospa említendő, mely Hajdúszoboszlón működik. Itt Európa legnagyobb fürdőkomplexumában gyógyfürdő, termálfürdő, strand, aquapark, élményfürdő és uszoda áll a vendégek rendelkezésére. Részei: Gyógyfürdő, Aqua-Palace Fedett Élményfürdő, Aquapark és Árpád Uszoda. Egész évben nyitva tart.

Másik jelentős fürdő az Aquaticum Debrecen, amely a Nagyerdő szívében található fürdőközpont. Termál-, gyógy-, strand-és élményfürdő, szaunavilág, aquapark és wellness részlegeivel széles körben kínál szolgáltatásokat valamennyi generáció részére. Az Aquaticum Termálfürdő 2014-ben újult meg, az Aquaticum Strandfürdő a teljes körű megújítása miatt a 2019-es nyári szezonban vendégeket nem fogad. Előrelátható nyitás 2020-ban várható. Egész évben várja a vendégeket.

A Kerekestelepi Termálfürdő Debrecen kevésbé ismert fürdője, ahol egész évben igénybe vehetők a szolgáltatások a kültéri termálmedencékkel együtt. A területen rendelkezésre áll egy teniszpálya és a stranddal közvetlen összeköttetésben álló kemping. A gyógyhatású termálvíz fogyasztásra is alkalmas.

A balmazújvárosi Kamilla Gyógyfürdő egész évben, a strand szezonálisan várja a kikapcsolódásra, feltöltődésre vágyó látogatókat. A fürdőben számos különböző szolgáltatás érhető el (szauna, kényeztető- és gyógyszolgáltatások). 2016 elején a fürdőben átadták az akár 80 fő befogadására is alkalmas szaunaházat, mely jelenleg Magyarországon a legnagyobb.

A Bihar Termálliget, Berettyóújfalu fürdője többféle medencét, gyógyfürdőt és szaunát is kínál, egyaránt kínál sportolási és szórakozási lehetőséget az idelátogatók számára. A hévizét 1997-ben hivatalosan is gyógyvízzé nyilvánították. Az itt található víz elsősorban degeneratív mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmazható.

A Földesi Termálfürdő és Szabadidőközpont rendkívül barátságos hangulatú strand, a kitűnő kikapcsolódási lehetőséget nyújt füves területével és gyógyhatású termálvizével. Termálvize 1344 méter mélyről érkezik és 67 fokos.

A Bocskai Gyógyfürdő Hajdúböszörményben gyógyvizes medencékkel, uszodával, nyáron strandfürdővel áll a vendégek szolgálatára egész évben. A Bocskai Gyógyfürdő fedett fürdője 2007 januárjától várja a fürdőző vendégek érkezését. A hévíz kút vízét 2003. decemberében gyógyvízzé minősítették, a gyógyászati kezelések 2005. július 1-től kezdődtek el.

A Hajdúnánási Gyógyfürdő csendes, árnyas parkosított zöld területen fekszik. A fürdő 1019 méterről feltörő, 67 fokos vizét 1989-ben nyilvánították gyógyvízzé, amely elsősorban ízületi, mozgásszervi és nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas.

A 2006-ban felújított Kabai Városi Gyógyfürdő egész évben várja a kikapcsolódásra és gyógyulásra vágyó vendégeket. A fürdő termálvizét 2002-ben minősítették gyógyvízzé, orvosi szakvélemény alapján mozgásszervi, gerinc, csípő, és ízületi bántalmak kezelésére javasolt.

A 2000-ben teljesen felújított Nádudvari Termál- és Strandfürdő a nyári szezonban várja a látogatókat. A strandon több medence, szauna és gyógyvíz szolgálja a kikapcsolódni vágyó vendégek igényeit. A fürdő vize gyógyvíz minősítéssel rendelkezik. Az ásványi anyagokban gazdag, 50 fokos víz jól alkalmazható mozgásszervi és nőgyógyászati betegségek kezelésére.

A Strandfürdő Polgár a nyári szezonban fogadja a vendégeket. A strandon többféle úszó-, gyógyvizes-, gyerek- és pancsolómedence, sportolási lehetőségek, parkosított környezet egyedülálló angolkerttel és napozóágyak fogadják a látogatókat. A fürdő területén továbbá sportpálya, szauna, masszázs, kondicionáló terem, valamint csónakázó tó található.

A püspökladányi Sárrét Kincse gyógyfürdő része egész évben, a strandfürdő a nyári szezonban várja a látogatókat. A település termálvize 1987-ben kapta meg a gyógyvíz minősítést. A gyógycentrumban fizikoterápiás és balneoterápiás kezelések vehetőek igénybe. A fürdőben számos wellness szolgáltatás érhető el.

A Tiszacsegei Termálstrand és fürdő nyitott és fedett medencékkel és gyógyhatású termálvízzel várja a látogatókat egész évben. A fürdőben két nyitott, egy úszó- és egy gyermekmedence, valamint két fedett termálmedence található. A termálmedencéket tápláló víz 1150 méter mélységből tör fel a felszínre, amely 73 fokos. A termálvíz 2000-ben kapta meg a gyógyvíz minősítést. Az oldott szerves anyagot tartalmazó gyógyvíz kiválóan alkalmas izom-és reumatikus fájdalmak, sömörös betegségek kezelésére.